Not only meets the eye

melihat dunia dengan gaya berbeza

Archive for January, 2012

Tentang awan

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on January 31, 2012

Langit biru ‘hari itu’ di Pantai Melawi, Bachok, Kelantan.
(Awan nipis dan halus)
(Nampak tak layang-layang hijau?)

Pemandangan dari Balai cerap UTM Skudai, Johor.
(Awan berpecah-pecah dan berserak)


Pelabuhan Tanjung Pelepas dari Selat Tebrau, Johor.
(Awan bergumpal dan bersatu)

Somewhere above Indian Ocean… probably.
(‘Permaidani’ awan yang terbentang)


Awan…

Jangan diperkecil awan itu, si butir putih halus nan bertebar di langit biru.

Read the rest of this entry »

Posted in Aplikasi Hidup, Falsafah, Sains | Tagged: , , , , , , | 3 Comments »

In memoriam of Mahatma Gandhi

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on January 30, 2012

Entri ini saya tulis pada 30 Januari 2008, 4 tahun yang lalu ketika saya masih di tahun kedua pengajian.

Hari ini saya ‘post’kan kembali.

30 Januari 1948: Indian political and spiritual leader Mohandas K. Gandhi was shot and killed by a Hindu extremist.

gandhi.jpg

30 Januari 2008: Setelah 60 tahun pemergian Gandhi, beliau akan terus dikenang sebagai Bapa Pembebasan India. Seorang pejuang kemerdekaan, kebebasan, keadilan dan kebenaran. Dari seorang peguam yang mendapat pendidikan dari British, beliau menanggalkan pakaian moden dan menyarung pakaian tradisional India, memimpin rakyat India untuk mencapai kemerdekaan. Read the rest of this entry »

Posted in Bicara Tokoh, Motivasi | Tagged: , , , , | Leave a Comment »

Phoenix bangkit

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on January 26, 2012

(Sila baca entri ini sambil diiringi lagu tema Phoenix Bangkit dari Abu oleh M.Nasir – video ada di bawah)

Meraikan kemenangan adalah sesuatu yang mengujakan.

Meraikan kemenangan setelah bangkit dari ketinggalan adalah sesuatu yang lebih mengujakan.

Meraikan kemenangan kerana ‘game’ yang cantik dan bukan sekadar ‘luck’ adalah lebih lebih mengujakan.

Meraikan kemenangan sebagai salah seorang pemain dalam ‘game’ tersebut adalah lebih lebih lebih mengujakan.

Semalam, semangat Istanbul 2005 berulang di Anfield.

Liverpool menewaskan Manchester City dengan aggregat 3-2 untuk layak ke Final Carling Cup, setelah ketinggalan satu gol demi satu gol dalam perlawanan.

Read the rest of this entry »

Posted in Bicara Tokoh, Bola, Liverpool, Motivasi, Politik | 2 Comments »

Inspire to dream

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on January 17, 2012

I just finished my first semester exam for master degree yesterday, 16 January, third Monday of this year. Now, it’s time to study the no-exam-subject, and the subject is on my choose (o yeah!). I think this is my first topic. Since there’s no written examination, I write them down here.

Maybe few of us know, the day I my finished my exam is a public holiday in United States.

1. Every year, third Monday of January is declared as Martin Luther King, Jr. Day in the United States.

2. On 28 August 1963, Martin Luther King, Jr. delivered a historical, rhetorical and inspirational  17-minute ‘I have a dream’ speech at Lincoln Memorial in Washington D.C.

3. The speech was delivered during the March on Washington for Jobs and Freedom.

4. During the march, crowd of 300,000 participants sang a song named, ‘We shall overcome’.

5. The song was re-sing in the ‘My Name is Khan’ movie.

6. The day, the speech, the march, the song and the movie… are among things that signify the dreams of the people.

And more importantly, they inspire us to dream!

Posted in Bicara Tokoh, Entri pendek, International, Motivasi | Leave a Comment »

Paradox of simplicity

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on January 14, 2012

I always had a feel, the simpler the thing, the better it is.

If you want to teach students in third grade about politics, you’ll be crawling all over of places to make them understand.

But if you talk with politicians about politics, one sentence, or even one word can explain many things.

 

Simplicity portrays wisdom and experience, deep and wide.

Words of wisdom and inspirational quotes are always simple.

Yet deep and wide enough to explain many things.

 

A smartphone (let say an iPhone) looks simple on its outlook.

But it requires a complex and sophisticated technology to make it as it is.

Simple things store deep explanation.

 

Simple furniture widen your home spaces and made it looks wider.

Simple things make other things wide.

 

But…

Simplify thing more than it should be may cause other chaos.

Just simple as it is, not simpler.

 

The paradox of ‘simplicity’.

Posted in Entri pendek, Falsafah | 1 Comment »

What else the DNA can tell us? – Part II: Comparative genomics

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on January 13, 2012

Suatu ketika dahulu, ketika masih mentah (sekarang pun masih mentah) dalam bidang sains, saya pernah berkata kepada seorang sahabat:

“Di, aku nak kaji DNA manusia. Aku yakin, sangat banyak rahsia ALLAH sorok dalam diri manusia ni…”

…sambungan dari bahagian I What else the DNA can tell us?

Kita pernah mendengar lapangan ilmu comparative religion, comparative law, comparative history dan sebagainya. Tetapi apakah pula comparative genomics?

Penjujukan genom (Genome sequencing)

Proses penjujukan genom seperti yang telah dilaksanakan oleh Human Genom Project merupakan projek yang sangat memakan masa, tenaga dan kos. HGP sendiri menelan kos USD$3 billion dan mengambil masa 13 tahun  (!!) untuk disiapkan untuk menjujukkan 3 billion DNA manusia dengan 20,000 – 25,000 gen.

Read the rest of this entry »

Posted in Falsafah, International, Politik, Sains | 2 Comments »

What else the DNA can tell us?

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on January 12, 2012

“Ala lala tomeynyee… mata baby ni macam mak dia la, hidung pulak besar macam bapak dia.”

Dr. Hadley dalam cerita ‘House’ mengidap penyakit Huntington, penyakit genetik yang diwarisi dari ibunya

Umum mengetahui, DNA berfungsi menentukan fizikal dan fisiologi seseorang benda hidup.

Kejadian dan fungsi DNA masih sangat misteri. Bekas Pengarah Human Genome Project, Francis Collins yang asalnya seorang atheis tegar akhirnya mempercayai kewujudan TUHAN (tetapi masih belum Islam) kerana ketakjuban yang ada pada DNA membuatkan beliau percaya, mustahil kejadian sekompleks itu tiada PENCIPTA.

Beliau merakamkan perkongsian dan pengalaman dalam buku  The Language of God: A Scientist presents Evidence for Belief.

Read the rest of this entry »

Posted in Bicara Tokoh, Sains | 5 Comments »

 
%d bloggers like this: