Not only meets the eye

melihat dunia dengan gaya berbeza

Keputusan pilihanraya Permatang Pauh

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on August 26, 2008

26 Ogos 2008, 10.10 pm, dipetik dari NST Online:

Anwar wins Permatang Pauh seat

THE Permatang Pauh By-Election was won by Datuk Seri Anwar Ibrahim. AT the end of the vote count at about 9:47pm, the PKR de facto leader received a total majority of 15,671 votes to beat BN’s Datuk Arif Shah Omar Shah.

The results at the final tally are:

Datuk Seri Anwar Ibrahim: 31,195 votes
Datuk Arif Shah Omar Shah: 15,524 votes
Hanafi Hamat: 92 votes
Majority: 15,671 votes
Turnout: 65.25%

(Gambar dipetik dari Berita Harian Online)

Menghitung hari menuju 16 September 2008!

Kepada semua kepimpinan, pendokong dan penyokong parti-parti oposisi (baca: Pakatan Rakyat), anda ada masa lkurang 20 hari sahaja untuk benar-benar mempersiapkan diri dan pakatan – dari mentaliti ‘pembangkang’ kepada mentaliti ‘kerajaan’ atau ‘negarawan’.

Ketua Pemuda PAS, YB Salahuddin Ayub telah mengulangi lirik ini sekali lagi dalam ucapan dasar beliau pada muktamar yang lepas dengan iringan irama yang berbeza.

Reformasi dan revolusi yang bakal berlaku mungkin diluar jangkaan manusia normal (seperti saya) yang tidak mampu membaca keharu-biru-hijau-merahan perubahan politik yang sememangnya sedia haru.

Momentum pilihanraya kecil kali ini mungkin jauh lebih besar dari tsunami poilitik PRU 12 yang lalu. Kalau tsunami lepas telah meng’arus’kan 5 negeri, pilihanraya ‘kecil’ yang ‘besar’ ini mungkin akan menenggelamkan terus sejarah ‘lautan biru’ di Malaysia, sekaligus memaksa penulisan dan cetakan buku teks Sejarah Tingkatan 1 yang baru untuk tatapan generasi Malaysia Baru.

11 Responses to “Keputusan pilihanraya Permatang Pauh”

  1. ruby said

    erm…kite mesti berusaha untuk menjadi pakej yang lengkap. kita perlu buktikan yang kita juga adalah the winner in the social relationship…cth terbaik…masuk group nasyid… =) walaupun suara x best…BIAR SUMBANG ASALKAN MENYUMBANG.

  2. A NEW MALAYSIA WILL COME…. jeng jeng jeng…

  3. szakif said

    Ya.. Aku maseh lagi tertunggu2 apa yang akan berlaku pasca permatang pauh.

    We REFORM!

  4. themmmm said

    dah 17 september ni,
    tak jadi PM pun

    kesian korang semua kena kencing dengan bapok tua tu

  5. shura said

    bro…bru ade mase blk read org pnye blog…
    but me prefer n tgh cri sumtin yg lebei sctfic..
    x kesah aaaa….
    stil ur blog mmg mnarik, ttarik da boooooommmmm

  6. Nani-chan said

    awan!! salam. =) selamat hari raya aidilfitri ye, awan! ape2 salah nani, mintak dimaafkan. *^^* bile nk update ni?

  7. Hello0oo0o0o…! Anybody home?😉

  8. As said

    update2!!
    😀

  9. syarifah said

    erm…bila nk update blog nie…???
    dah berkebuk dah blog nie…
    sawang2 pun dh bnyak…
    nyamuk aedes pun sudah mula membiak…..bukan setakat beranak pinak,nyamuk besar2 belake y diternak….=)
    jangan mrh yer en.ultimatum21…
    harap2nya update la blog nie…

  10. afzan said

    bakpe lama x update ni??buka2 hok sama je.

  11. izzah said

    Salam..

    Encik Awan, bila nak update blog nih?
    Sila update secepatnye ye😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: