Not only meets the eye

melihat dunia dengan gaya berbeza

Mahasiswa UiTM harus terus berdemonstrasi

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on August 19, 2008

[Monolog : Argh! Bersawang! Sekian lama aku tidak mengemaskini blog. Begitu ketinggalan dalam arena penulisan. Terlalu banyak ingin diluahkan, tapi kekangan masa sering dikambing-gulai’kan]
.
.
.
Saya agak terkejut, apabila mendengar 5000 mahasiswa UiTM berjaya berarak mengadakan demonstrasi menyatakan bantahan terhadap cadangan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Jika sebelum ini, siri-siri demonstrasi mahasiswa lebih didominasi oleh mahasiswa dari UM, UIAM, UKM, UPM, UTM, USM dan beberapa kampus lain. Jarang sekali terdengar, crowd dari UiTM membanjiri siri-siri demonstrasi mahasiswa.

Dengan mengenepikan asas demonstrasi mahasiswa UiTM yang berbau racism, mereka tetap harus dipuji dan dicontohi oleh mahasiswa dari kampus lain. Bahkan GAMIS, GMMA, SMM juga patut belajar dari mereka, bagaimana kaedah yang efektif untuk memobilasi sebegitu ramai mahasiswa.

Satu fakta yang tidak boleh dibelakangkan, iaitu kemungkinan wujudnya ‘back-seat driver’ dari kalangan politician yang menggerakkan mahasiswa ini, atas asas bantahan mahasiswa tersebut berkait rapat dengan MB Selangor, ‘orang kuat’ PKR, ditambah pula dengan iklim pilihanraya kecil Permatang Puh yang semakin membahang.

Namun, mungkin ‘back-seat driver’ tersebut tidak menjangkakan, demonstrasi mahasiswa UiTM tersebut, kemungkinan akan jadi ‘counter spell’ kepada mereka kembali.

Bagaimana? Tiada lagi alasan untuk pentadbiran universiti atau kelompok-kelompok ‘back-seat driver’ untuk mengenakan tindakan kepada mahasiswa yang ingi terus berdemonstrasi, baik di dalam mahupun di luar universiti.

Kepada aktivis-aktivis mahasiswa, khususnya mahasiswa di UiTM – saya syorkan agar anda terus mengadakan demonstrasi untuk menyuarakan hak-hak mahasiswa dan hak-hak kita sebagai rakyat. Anda telah mendapat ‘lampu hijau’ dari kelompok ‘dewa’, dan mendapat sokongan yang positif dari mahasiwa-mahasiswa univerisiti. Mahasiswa akan terus menggugat!

You’ll never walk alone!

8 Responses to “Mahasiswa UiTM harus terus berdemonstrasi”

  1. Cheers! That’s the good side of it!🙂

    Like I said, they could have started a new wave of braveness for university students to practice their freedom of speech.

    So for future public demoes, there’s no reason not to allow university students to participate (the restriction of freedom of speech within AUKU should be gone soon)…because the Government themselves encouraged this demo by UiTM students.

    Watch out for the Mahasiswas!!!

  2. Do read my entry on this🙂

    http://subtlefortitude.wordpress.com/2008/08/18/students-daring/

  3. diya said

    huhu. diya one of the uitm’s student. dan agak kurang berminat nak sertai demonstrasi gitu

  4. Hamzah said

    Salam,

    According to Vice Minister of MOHE, student UiTM memang tak bole buat demonstrasi macam tu. Ianya terkandung dlm AUKU. Tapi, isu yang diperjuangkan amat berkait rapat dengan hak bumiputra; so, kerajaan tutup sebelah mata. Tindakan ? Saya fikir tiada tindakan akan dikenakan ke atas students UiTM ini. Ade tak dengar Alumni UiTM join demonstrasi sekali ? Kalau ade, saye nak join… huhuhuh

  5. mahasiswa mencetus rausyanfikir !

  6. syarifah said

    moga semngat demonstrasi uitm ditiupkan kpd ruh2 mahasiswa usim utk bangkit menuntut hak2 mahasiswa…ameen…

  7. Nani-chan said

    kawan nani kate, ‘ey nani, i igt kite kne call opis KPN la, mintak sebijik-dua bom altantuya tu, kite bom je mulut2 manusia pengkhianat bangsa ni’..and that, got me rolling. hehe. well, uitm mmg hak bumiputera. *^^*

  8. saya saranakan mahasiswa uitm membuat demo bantah pihak israil daripada menyerang palestin daripda bantah perkara yang menjejaskan imej mahasiswa lain..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: