Not only meets the eye

melihat dunia dengan gaya berbeza

Sorakan emosi EURO: Satu Pandangan dari Sisi Sejarah

Posted by Ahmad Fakhrurrazi Yahaya on July 1, 2008

SEPANYOL SEBAGAI JUARA EROPAH: SATU PANDANGAN DARI SUDUT SEJARAH

Sepanyol menang 1-0 ke atas Jerman. Harapan dan ramalan tekaan saya 50% betul. Saya sebenarnya lebih mengharapkan pertemuan final adalah antara Turki dan Sepanyol. Kenapa?

1. Jerman adalah negara yang pernah menganut idealisme Nazi – tolak.
2. Russia sebelum ini merupakan kuasa tentera Soviet Union yang pernah membantai negara-negara umat Islam seperti Afghanistan, Chechnya, Uzbekistan, Azerbaijan, dan banyak lagi – tolak.
3. Sepanyol dan Turki yang menyimpan khazanah sejarah tersendiri yang signifikan dengan Islam.

PERTEMBUNGAN SEJARAH DUA TAMADUN

Turki dan Sepanyol. Kedua-dua negara pernah menjadi pusat keilmuan dan pusat pemerintahan Islam. Cordova ketika zaman Bani Ummayyah dan Turki ketka zaman Uthmaniyyah.

Tatkala Eropah sedang bergelut dengan Zaman Kegelapan, maka ketika itu jugalah Cordova di Sepanyol muncul menyinar sebagai sebuah pusat ketamadunan. Victor Robinson membandingkan dalam The Story of Medicine:

“Eropah bergelap pada waktu malam sedangkan Cordova bercahaya dengan lampu. Eropah kotor sedangkan Cordova membina 1000 tempat mandi. Eropah dipenuhi serangga sedangkan penduduk Cordova menukar pakaian dalam mereka setiap hari. Eropah dipenuhi selut sedangkan jalan-jalan di Cordova bertar. Istana di Eropah dipenuhi lubang asap I bumbung sedangkan bangunan-bangunan di Cordova tersergam indah. Tokoh-tokoh Eropah tidak tahu menandatangani nama sendiri sedangkan anak-anak di Cordova sudah ke sekolah. Tokoh-tokoh agama di Eropah tidak tahu membaca risalah Kristian sedankan Ulama’ Islam di Cordova membina kutub khanah yang besar”

(Dipetik dari buku Minda Muslim Super, tulisan Dr Danial Zainal Abidin)

Turki menjadi simbol keampuhan Islam dalam membina jaringan antarabangsa yang bernaung di bawah satu pemerintahan. Ideologi dan sistem yang dibawa oleh Islam berjaya memakmurkan 2/3 dunia di bawah naungan satu khalifah (ketua negara/ presiden). Tidak ada lagi suatu ideologi dan sistem yang berjaya meninggalkan legasi sehebat itu selain ideologi dan sistem Islam.

SEMOGA KEMENANGAN AKAN MEMBONGKAR SEJARAH

Ramai yang tidak tahu jalur sejarah ini. Keteguhan Kesatuan Eropah (EU) pada hari ini sebenarnya bermula dari Cordova, yang kesan ketamadunan itu merebak ke seluruh Eropah, bahkan seluruh dunia.

Tamadun yang dibina berasaskan prinsip dan ruh Islam telah telah ditiru oleh bangsa Eropah dan mereka berjaya menjenamakan prinsip dan ruh itu dengan jenama ‘Eropah’. Umat Islam yang pernah memiliki tamadun itu telah ‘melepaskan’ semua prinsip dan ruh Islam, dan mereka hanya membawa bersama ‘jenama’ Islam tetapi dengan prinsip dan ruh jahiliah Eropah gelap.

Apa yang saya harapkan dari kemenangan Sepanyol akan menyedarkan kembali umat Islam, warga Sepanyol dan seluruh dunia tentang keagungan lembaran sejarah Cordova. Dan sekaligus menjadi titik tolak awal ke arah kebangkitan kembali Islam melalui kesedaran sejarah ini.

Advertisements

5 Responses to “Sorakan emosi EURO: Satu Pandangan dari Sisi Sejarah”

 1. […] Tertarik saya pada entry rakan saya, Shinobi D. Awan berkenaan Sejarah Dua Tamadun : Sorakan Emosi EURO – satu pandangan dari sisi sejarah. […]

 2. kumb@ng said

  menarik! 🙂

 3. diya said

  teringat blaja sejarah ms form 4-5. hehehe. penah hampir2 fail subjek sejarah, tapi SPM entah camne bleh dpt A1. hahaha. very the unbelievable 😛 btw, thanks for sharing awan 🙂

 4. hayyi said

  wajarkah ditolak rusia dan jerman atas sandara sejarah? 🙂

 5. hayyi said

  *sandaran

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: